June 18, 2012

Bloggers go basic?

Ellen van Fuglafrae, Paulien van Polienne, Renée van The Blonde Muse, Annebeth van The Styling Dutchman... allemaal gaan ze back to basics. En: yours truly ook! Niet dat ik ooit een victim of fashion was, maar mijn koopgedrag is vroeger (of zeg maar gewoon: tot voor kort) wel meermaals beïnvloed geweest door 'de boekskes en de blogs'. Uiteraard was dit niet steeds negatief: zonder blogs zou ik bv. Isabel Marant of Humanoid nooit gekend hebben. En zou ik nog minder van mode kennen dan ik er nu al van weet. Maar wat ik wel weet, is dat ik er genoeg van heb. Ik ben onze over-consumerende en materialistische maatschappij beu. Ik wil kwaliteit boven kwantiteit. En ik wil mijn eigen stijl weer (her)ontdekken; want door al die invloeden van buitenaf weet een mens niet meer wat hij al dan niet mooi vindt.

Wat ik denk dat ik mooi vind? Enerzijds hou ik van een simpele, cleane stijl - lees: skinny jeans, gestreepte pull, enkelbotjes, minimalistische juwelen... Maar anderzijds hou ik ook wel van the boho look, zoals bv. losjes opgestoken haar met haarband, Afrikaanse juwelen, losse broeken, gehaakte topjes... Met de kledingkast van Bohemian Chic, Jeanne Damas, Blushing Ambition en Dead Fleurette zou ik graag ruilen. Een mix van die 4 is de perfectie zelve (al komen ze alle 4 apart er ook wel aardig in de buurt). Maar de inhoud van mijn kledingkast lijkt in de verste verte niet op die van hen. Het grootste verschil? H&M of Zara dragen ze amper. De helft van mijn kledingkast bestaat uit Zara of H&M, zegt genoeg. En hiermee wil ik niet zeggen dat deze slecht zijn, integendeel, maar het valt mij gewoon op dat de dingen die ik het meest aandoe (of waar ik toch het meeste waarde aan hecht) niet van H&M of Zara zijn (op een paar uitzonderingen na).
 
Dead Fleurette
Ruth van The Merrymakers
Uiteraard is iets duurs kopen geen garantie op kwaliteit en zeker niet altijd een teken van smaak! Ik heb veel meer bewondering voor iemand die origineel gekleed gaat in een mix van merken (van H&M tot tweedehands tot Acne, ik zeg maar iets), dan iemand die van kop tot teen in één merk gekleed is. Er zijn sommige dames die uitsluitend Isabel Marant dragen (mes excuses dat ik steeds hetzelfde merk gebruik, zoals ik al zei: ik ken niet veel van mode) en, no offense, da's echt geen teken van smaak, da's gewoon een teken van veel geld hebben. Kunnen combineren, dat maakt een mens stijlvol, naar mijn mening.

Nel van Een uffra met een pitslichteke
Dead Fleurette
Maar ik wijk af. Wat ik wil zeggen is: we hebben allemaal zo veel spullen in onze kleerkast liggen, maar hoeveel van die spullen dragen we echt? Met hoeveel van die kledingstukken hebben we 'een band', of weten we nog waar we het hebben gekocht? Welke kledingstukken kunnen we eindeloos combineren? Zeker en vast niet de kledingstukken die we hebben gekocht 'omdat ze in de mode waren'... Welke kledingstukken flatteren ons écht of passen écht bij ons lichaam? In welke kledingstukken voelen we ons het meest zelfzeker, of gewoon 'onszelf'? Kopen we niet allemaal kledij waarbij we dénken dat we het mooi vinden, maar het uiteindelijk helemaal onze stijl niet blijkt te zijn? En wie is er 100% tevreden over zijn/haar kleerkast? Het begint volgens mij allemaal bij de basics: een perfect zittende jeans, een tijdloos paar zomer- en winterschoenen, een wollen trui van uitstekende kwaliteit, een jas die je over alles aan kan doen, een jurkje waar je je instant mooi en sexy in voelt, ondoorzichtige(!) t-shirts in zwart, grijs en wit...

Ik wil mijn kleren weer aandoen, niet gewoon in mijn kast laten verstoffen. Ik wil een kleerkast met weinig in, maar waar veel mee te doen valt. Ik wil structuur. Ik wil weten wat ik echt 'nodig' heb, niet 'wat ik graag zou hebben'. En goede basics, dat kost wel wat geld. Dus sparen is de boodschap. En de voldoening des te groter!

Blushing Ambition
Collage van Polienne
Toch nog een bemerking: hoe graag ik ook de perfecte, basic kledingkast zou willen hebben, als iedereen dit wilt lopen we er binnenkort allemaal hetzelfde bij. Ik wil graag back to basics gaan, maar tegelijkertijd ook mijn eigen stijl weer herontdekken, zodat ik ook in wat mindere basic stukken kan gaan investeren. Maar eerst: op safe spelen!

Meer inspiratie nodig?
Check zeker deze 'basic babes': Dead Fleurette, Een uffra met een pistlichteke, Carolines Mode en Blushing Ambition!

En wat vind jij van dit 'fenomeen'? Een positieve vooruitgang of nen trend gelijk een ander?

12 comments:

 1. Haha, het zit volgens mij in de 'internetlucht'. Echt iedereen is going back to basics, en daar is zeker en vast niets mis mee! Zelf ben ik ook nooit echt een specialleke geweest, maar ik maak de laatste tijd altijd lijstjes en koop alleen wat er op mijn lijstje staat of iets dat ik echt heeeeeeeeeel graag wil en nog niet heb en goed bij de rest van mijn kleren gaat. Zelf bezit ik nog maar amper iets van de H&M, zo goed als niets eigenlijk. Ik haat hun rotkwaliteit! Er is wel één sectie binnen de H&M winkels waar ik wel af en toe kledij koop omdat de kwaliteit daarvan beduidend hoger ligt dan de rest in de winkel. Zara blijf ik leuk vinden. Mooie kleren, goede kwaliteit (meestal toch) en een redelijke prijs! Maar mijn absolute favorieten blijven cos en Monki. Soit, ik snap wat je bedoelt en ik probeer mij ook meer te focussen op kleren die ik écht wil en mooi vind dan verblind te worden door trends.

  ReplyDelete
 2. Ja ik had die 'trend' ook al opgemerkt, ik denk dat het vooral een vlaag is omdat de simpele stijl nu gewoon weer in is, vb. een jeans met tshirt en enkellaarsjes, heel simpel maar toch hip. Ik probeer ook meer tijdloze stuks te kopen ipv trends die ik maar enkele keren draag omdat ik het dan niet meer mooi vind. Maar krijg ik schrik dat het regelrecht saai wordt...

  ReplyDelete
 3. Haha, ik wou juist hetzelfde opmerken als Siel en Marijke boven mij. Ik moet zeggen, mijn stijl is zelf ook zeker vereenvoudigd maar ik ben nooit een echt fashion victim geweest. Ik loop de Zara in de Veldstraat wekelijks binnen maar ik heb er al sinds januari niets gekocht. Ik koop effectief iets om de twee, drie maanden en daardoor heb ik ook geen overvloed aan kleren. Ik weet het niet, ik hou wel van trends maar ik heb gewoon ook geen budget om zelfs elke maand in de Zara of de H&M dingen te kopen. Ik heb heel wat felle dingen in mijn kast maar zo de tie dye jeansen etc. van deze wereld passen mij gewoon niet. Ik zou er echt dwaas mee staan! En I love the basic babes, ook al zijn hun outfits repetitief. Het is geen constante show van wie slaagt er in om weer mee te zijn. Hoewel, zo'n blogs blijven ook wel tof

  't Is echt grappig hoe die tendensen merkbaar zijn op blogs. Zoveel is er toch ook niet veranderd in vergelijking met de traditionele pers, precies. Ik heb het gevoel dat de meeste mensen die sinds neem nu 2008 ofzo alle modeblogs lezen gewoon verzadigd zijn. Ook op de blogs die ik geweldig vind, heb ik weer iets van, goh, zij ook al. En daar is helemaal niets mis mee want ik wou dat ik het kon betalen en dat ik kon blijven bijbenen met alles. Maar iedereen heeft er precies soms toch wat genoeg van, van het nodeloos consumentisme. Zeker geen slechte zaak! Het is voer tot nadenken en ik moet toegeven dat ik wel graag lees hoe Nel of Dead Fleurette hun filosofieën er rond verwoorden!

  Nog succes met je examens trouwens :)!

  ReplyDelete
 4. Nog een vraagje: hoe krijg jij dat stukje van twitter met jouw laatste tweets hier rechts? :)

  ReplyDelete
 5. Zoals iedereen hierboven had ik die 'trend' precies ook al bij enkele bloggers gespot. Ikzelf ben niet zo voor casual look dat je tegenwoordig op veel blogs ziet, ik vind het leuk bij anderen, maar ik kleed mijzelf graag wat opvallender, denk ik. Mijn eigen stijl heb ik de laatste maanden gevonden: kleurrijk, beetje fifties & sixties, heel vrouwelijk met bijna altijd kleedjes en rokjes maar alles met mate natuurlijk.

  Maar met het stuk over kwaliteit boven kwantiteit ben ik het wel eens, ik heb een week geleden mijn kast eens grondig uitgekuist (met 2 zakken vol afdankertjes als resultaat) en ben ook tot de conclusie gekomen dat ik wat meer moet investeren in kledingstukken die van betere kwaliteit zijn en dus langer kan dragen dan een gemiddeld H&M'etje.

  Leuke post Laura, als er in het reactievakje echt 'gereflecteerd' wordt over wat je geschreven hebt, dan is dat het teken dat het een interessante post is. ;)

  ReplyDelete
 6. Goeie post, Laura!!
  Ik snap echt helemaal wat je bedoelt, ik zou het alleen niet zo goed kunnen verwoorden :).

  Ik vraag me ook soms af hoe mijn stijl geweest zou zijn als ik geen blog gehad zou hebben of geen blogs zou lezen. En terwijl ik dit typ, bedenk ik mij dat ik altijd wel iets van eigen stijl had, maar dat ik het toen gewoon niet besefte omdat ik er helemaal niet mee bezig was. Ik kocht gewoon wat ik mooi vond. Nu vind ik dat veel moeilijker, iets vinden wat ik écht mooi vind zonder er veel bij na te denken. Misschien is het eens goed om inderdaad back to basics te gaan en zo jezelf te herontdekken!

  xx Marie

  ReplyDelete
 7. Ik snap zeker wat je bedoelt! Ik vind ook dat we allemaal wat teveel beïnvloedt worden door al die verschillende stijlen, die steeds weer in de mode komen. Ik denk dat je het beste wat van alles in je kast hebt en dat stijl zeker bepaald wordt door personen die het goed kunnen combineren, zoals je ook al zei.
  Persoonlijk koop ik gewoon wat ikzelf mooi vind en wat bij me past en dat kan echt van eender welke winkel zijn ^^
  X

  ReplyDelete
 8. Hm, ik twijfel ook om mee te doen. Ik heb zo veel kledij die ik echt niet meer draag, maar ze blijft in de kast, want 'what if?' Moest ik voldoende budget hebben, zou ik zo goed als alles weg geven en helemaal opnieuw beginnen!
  Helaas ben ik maar een arme student :)

  ReplyDelete
 9. Ik heb altijd een streefdoel gehad om goeie basics te hebben, maar ze leren te combineren. Gewoon iets uit de kast nemen wat je nauwelijks draagt en dan creatief zijn. En ketens of merken maken me weinig uit eigenlijk. Ik ben minstens even blij met iets uit de h&m dan iets duurder.
  Vele bekijken mode als iets linear, ge moet mee zijn anders bent ge uit de mode. Ik heb het nooit begrepen, niet alleen gaat dit over blogs. Maar bv in mijn middelbaar had iedereen pumps aan en als je maar met je all stars voorbij liep, was het van oh boy wa heeft die aan. En nu draagt iedereen ze, ik bedoel maar: meest subjectieve ding aan de mens ever ;)
  Wel fijn geschreven met de spaties en de plaatjes!

  ReplyDelete
 10. leuk, ik hou wel van dat back to basics idee en van less is more maar jammer genoeg kan ik me daar totaal niet aanhouden.. ik denk dat het beste wat je doet is gewoon je kast zo leeg mogelijk maken en dan elke maand 1 duurder stuk kopen & wat goedkopere basics erbij

  ReplyDelete
 11. :) Sloeber.
  In de tussentijd heb ik een aantal bevindingen gemaakt:
  - Back to basics: ik zie het als een levensstijl eerder dan (ondankbare term)een 'trend'. Creatief met weinig, het is een kunst en tegelijk een nood in deze barre tijden. En 'basics' heb ik nooit gesnapt, nooit gehad ook. Alsof dat soort kleren minderwaardig zijn aan de rest van de kast.
  - 't Is verdorie niet simpel om de theorie in de praktijk om te zetten. Vooral dan omdat de dingen die ik graag wil OF veel-en-veel te duur zijn OF onvindbaar in de modale shop. En webshoppen is, net dankzij die hoge prijzen, dan weer te riskant. Vicieuze en vooral lastige cirkel, me dunkt. Eergisteren nog kocht ik een paar schoenen die totaal niet bij me passen. Uit pure frustratie, jawel.
  - Je post heeft me doen inzien dat ik DRINGEND meer beeldmateriaal bij mijn theorieën moet stoppen. 't Is zo laf om me te blijven verstoppen achter die stoere woorden. Schroom en het gebrek aan een deftig fotoapparaat houden me tegen. Bij deze: altijd welgekomen om met je blitse toestel fotograafje te komen spelen ;).
  - Ik lees bewust geen al te modieuze blogs of boekjes meer, of probeer dat tot een minimum te beperken. Ten bewijze: laatst doorbladerde ik een stapel oude modemagazines en kreeg ik prompt de onbedwingbare goesting om mijn nagels te lakken en schreeuwlelijke ensembles bijeen te shoppen. Puur vergif is het, ik zeg het maar even...

  ReplyDelete
 12. Ik heb me suf gewinkeld dit jaar omdat begonnen ben met werken en mijn kleerkast daar niet mee in overeenstemming was!

  Het is in ieder geval moeilijk om een evenwicht te vinden en het winkelen te beperken omdat mijn vrije tijds kleren meestal niet zo bruikbaar zijn op mijn werk.

  Ben het zelf ondertussen ook wat beu om telkens mee te gaan in de stroom van nieuwe trends en vraag me vaak ook af hoe draagbaar die over 3 jaar nog zijn, neem nu bijvoorbeeld de fluo trend en de pasteltrend, of peplums (die ik nog steeds haat maar ik zal wellicht wel weer plooien wanneer de trend eigenlijk weer voorbij is ;-) ) .

  Daarom ben ik het wat moe aan het worden om bepaalde bloggers te volgen. Ik vind het ergens ook wat jammer dat sommige bloggers denken enkel 'serieus' te kunnen worden genomen door steeds duurder te gaan en steeds meer nieuwe dingen te kopen en zich steeds vaker aan merken te verbinden. Het is even interessant om over muziek en kunst, of nieuwe steden te lezen, om maar een voorbeeld te noemen. Of mode tegen dat kader te plaatsen.

  Je post komt dus voor mij net op het goede moment!
  Ik probeer zelf meer tijdloze basics te kopen die ik zowel privé als op het werk kan dragen, en steeds meer eco producten te kopen.
  Ik wil het geen trend noemen, zoals hierboven gezegd is, maar ik merk inderdaad een soort van 'consumptie moeheid' in mijn omgeving. Misschien heeft het te maken met de crisis en de bewustwording van het milieu?

  ReplyDelete