February 20, 2014

One week with Joeri

Image and video hosting by TinyPic
Omdat iedereen wel een voyeuristisch kantje heeft (mezelf incluis), had ik het idee om interessante mensen - waarvan ik denk dat ze een boeiend leven leiden - te vragen hun week eens vast te leggen met foto's. Met de komst van verschillende social media gebeurt dit al onrechtstreeks, maar het leek mij wel eens fijn dit expliciet te vragen, om zo dus een beeld te krijgen van hoe andermans week er uit kan zien.

Na mijn vriendin Ellen, heeft mijn achterneef Joeri (we hebben gemeenschappelijke overgrootouders) eind januari een fotodagboek voor mij bijgehouden. Joeri is opgegroeid tussen de West-Vlaamse velden, heeft in Genk Productdesign aan de Media, Arts & Design Faculty van 't KHLim gestudeerd, studeerde daarna nog een jaar verder in Nederland, werkte dan zo'n 3 jaar bij Foscarini in Italië en woont nu voor een aantal jaar in Shanghai. Bezig bijtje, mijn neef. Wat hij in Shanghai doet en wat zijn verdere plannen zijn? Dat laat ik Joeri zelf vertellen...

"Wat ik hier doe is een design studio op poten zetten voor productontwerper Dirk Wynants. Hij heeft zijn bedrijf in België en ik manage zijn studio hier. De constructie en de officiële opening van de studio is achter de rug, dus wat ik nu doe is Chinese klanten zoeken waarvoor we meubilair kunnen ontwerpen. Sinds eergisteren weet ik het leuke nieuws dat de eerste klant zo goed als binnen is. En; het is een grote speler op de Chinese markt! Dat wil dus zeggen dat ik binnenkort eindelijk weer kan gaan ontwerpen, na een half jaar volop 'organiseren'. Professioneel loopt het dus op wieltjes. Ik wil hier nog een jaar of twee blijven en me dan volledig toewijden aan mijn eigen design studio."

Joeri's foto's zijn geen hoogstaande visuele pareltjes (zijn eigen woorden) en door het vele werk dacht hij er niet steeds aan om foto's te nemen, maar... achter Joeri's foto's zitten heel leuke verhalen! Hopelijk genieten jullie even erg van dit Belgisch-Chinese dagboek (met een toefje Lost in Translation) als ik!

VRIJDAG 
 • Vrijdagavond ben ik met enkele vrienden Japans gaan eten. In dit restaurant zit je naar Japanse traditie met je benen in de vloer onder de tafel. Gezellig en heel lekker. De all you can eat and drink formule is de perfecte opwarmer voor een nachtje stappen in downtown Shanghai. 't Was een geslaagde avond! Soul Clap speelde een super goede set in Lola (een Chinese club). Als ik me écht amuseer, neem ik nooit foto's; dus hier zijn geen bewijzen van (misschien best).
 Image and video hosting by TinyPic

ZATERDAG
 • Zaterdag zat ik vooral te koken. Ik heb een online winkel gevonden, 'Fields China' genaamd, waar je westerse ingrediënten kan kopen die je hier niet in de winkels vindt. Dingen zoals parmezaan, mozzarella, pasta, oregano... Ik maakte een ciabatta met mozzarella voor mezelf en genoeg pasta al ragù om te delen met 10 collega's tijdens de lunch op maandag. Goh, ik heb deze smaken gemist! Voor de Chinese collega's was het iets nieuws. 
 • 's Avonds ging ik poolen met mijn collega's van de studio. De studio bestaat uit Wenlong, onze Chinese assistent, Sander, onze Belgische student uit Brussel, Jessica, onze administratieve stagiaire en ik. Bij het poolen werden er - uiteraard - pintjes gedronken. Op het einde van de avond was Sander met Wenlong aan het armworstelen in het midden van een FamilyMart nachtwinkel, om een discussie te beslechten. Grappig tafereel voor mij én voor onze Chinese baas, die heel toevallig de winkel binnenkwam.
 Image and video hosting by TinyPic

MAANDAG
 • Dubbel goed nieuws vandaag! Ik zag Ophelie terug en ze is geslaagd voor haar examen Frans, superbe! Dat wil zeggen dat ze binnen 3 dagen voor een jaar naar Parijs gaat. Ik land in Parijs op 30 januari (als tussenstop alvorens ik naar België vlieg) en ga er met haar Chinees nieuwjaar of 'Xin Nian' vieren!
 • 's Avonds ontdekte een ontzettend lekker dim sum restaurant, da's het tweede goede nieuws. Hier maken ze krokant gebakken dumplings met binnenin varkensvlees en kruidensoep. Aangezien koken me altijd al enorm heeft gefascineerd (Joeri's vader en grootvader zijn/waren allebei kok, nvdr.), wou ik koste wat kost weten hoe ze die soep nu in die dumplings krijgen. En... ik ontdekte het geheim! Het mengsel van vlees, kruiden en een exotisch soepje wordt gemengd met agar agar (een soort gelatine poeder). Bij kamertemperatuur heeft dit geheel een vaste textuur. Wanneer ze de gesloten dumplings goudbruin bakken aan 1 kant wordt de soep dus vloeibaar. Geniaal creatief, maar vooral lekker! Al ziet de foto er niet zo smakelijk uit, haha. Een uitdaging om op te eten met stokjes, trouwens. Je moet er eerst een gaatje in bijten, om er zo de soep er uit te slurpen. En ja hoor, je leest het goed: slurpen! Dat mag hier allemaal...

DINSDAG
 • Het 'Dirk Wynants design team' zoekt een plaats om te lunchen. Onze studio bevindt zich temidden Shanghai's grootste University Town. Alle studenten zijn echter op vakantie want het is Spring Festival Holiday voor hen. Alle, maar dan ook álle studenten gaan dan een maand naar hun hometown om er nieuwjaar te vieren met hun familie. Een week later volgen de werkende mensen. Het is jaarlijks de grootste volksverhuizing op aarde. Zoals je ziet op de foto zijn alle dorms leeg, alle restaurants gesloten. Precies een spookstad. Gelukkig vonden we een kraampje van een familie die een dag later vertrok. Ze nodigden ons uit om binnen in hun street food kraampje te schuilen voor de koude en vochtige wind. 
Image and video hosting by TinyPic 
 WOENSDAG
 • Aangekomen op het werk verrast Hiro, een chinese vriend, ons met een authentiek Chinees ontbijt: bamboebladeren opgevuld met een warm rijstmengsel. Dit als bedanking voor mijn spaghetti van maandag. Na de lunch ga ik met een Nicola, een Oostenrijkse vriendin, naar Miss Wang, mijn favoriete coffee shop. Nicola is eveneens studio manager, dan wel voor een ander architectenstudio in hetzelfde gebouw. Miss Wang zit vol met grappige katten en is heel gezellig, vooral op een koude winterdag. De enige plaats waar je echte illy koffie vindt, trouwens.
Image and video hosting by TinyPic
DONDERDAG
 • Vanavond ga ik downtown (ik woon op een uur van het echte centrum - Shanghai is echt groot!) iets eten met Xenia, een Russische vriendin. We gaan naar een Indisch restaurant waar ze Nepalese specialiteiten serveren - geweldig lekker. Na het eten stelt Xenia voor om naar een Chinese club te gaan, waar haar vriendin DJ is. Ze voelt zich wat verplicht om te gaan. Eens aangekomen kom ik tot de vaststelling dat haar vriendin een Paris Hilton- achtige DJ act doet. Hilarisch en mooi... We kregen alle drank gratis omdat we vrijwel de enige 'Lawais' (vreemden) waren en ze ons terug willen zien komen. Die drank was wel welkom met zo'n slechte muziek. Uiteindelijk wel een heel leuke avond!
Image and video hosting by TinyPic

VRIJDAG
 • Vanavond vindt het nieuwjaarsdiner van onze overkoepelend onderneming/universiteit DeTao plaats. In China gaat dit gepaard met tal van shows door de werknemers. Ook de buitenlanders worden verwacht hun steentje bij te dragen. We spendeerden er de voorbije week maar liefst elke dag 2 uur aan om dit voor te bereiden. Ik heb me erbij neergelegd: ik ga me volledig belachelijk maken en samen met 25 Chinezen een groepschoreografie dansen. Erna maak ik deel uit van een gespeelde hypnose act met alle buitenlanders, waar ik doe alsof ik denk dat ik naakt ben en en een slang in mijn broek heb. Sommige collega's geloofden de hypnose. De regisseur van de alom gekende serie Friends, Roger Christianssen (hij is 1 van de 'Masters' van onze Academy) zei me dat ik goed kon acteren! Ik zei hem dat ik geen flauw benul had van wat er juist gebeurd was.
Image and video hosting by TinyPic
ZATERDAG
 • Ik ga binnenkort naar huis, en moet dus dringend op zoek naar wat geschenken. Ik kocht 2 super schattige traditionele pakjes voor Nina en Boo, de 2 schatten van mijn zus. 

ZONDAG
 • Ik hou van de winter in Shanghai. De lucht is éindelijk wat gezonder dan voorheen en de zon schijnt al de hele week. Vorige maand was er zo ontzettend veel smog dat de smogmeter het niet meer aan kon (+500 = out of index). Boven 20 is in België reeds alarmfase, om je er iets bij voor te stellen. Hier heet dit 'excellent'. Het voelt in ieder geval excellent vandaag. Tijd voor wat foto's van onze mooie campus, nog steeds helemaal studentenvrij. Het wit-blauw gestreepte gebouw is onze Academy.
Image and video hosting by TinyPic
Tekst en beeld: Joeri Reynaert

1 comment:

 1. Superleuk en interessant artikel! Als ik dat allemaal zo lees, verlang ik echt superhard om over 2 jaar het eerste semester naar China te gaan :)

  ReplyDelete